Ma 2024. március 29., péntek, Auguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.

Szavazás

Te hogyan várod leghelyesebben Krisztus eljövetelét?
 

Lelki élet

Keresztény tabuk

News image

  Nem csak a keresztényeknél, hanem más vallásoknál is megfigyelhető, hogy vannak témák, amiről erkölcstelenség...

Bővebben

Az ige

News image

Keresztény gyülekezetben igen gyakran használt szó, az „ige”. A Biblia szavait nem csak a...

Bővebben

A mi Bibliánk

News image

Már meg sem lepődök, amikor egy állítólagos istenhívő ember a Biblia hitelességét, tartalmát vonja...

Bővebben

Keresztény csapda

News image

Minden vallásnak megvan a maga gyengesége. Vannak olyan vallások, amelyek a kereszténységnél jóval több...

Bővebben

More in: Lelki utak, Téveszmék, Bizonyosságok, Gyógytanácsok, Ördögi játékok

Egészség

A gyógyító megbocsátás

News image

A legtöbb ember fejében a megbocsátás szó kapcsán olyan ember jut eszébe, akire haragszik,...

Bővebben

A gyógyító ima

News image

Amikor az ember megbetegszik, gyakran Istenhez fordul segítségül. Van, akinek meghallgattatik és van, és...

Bővebben

Lélek szerinti gyógyulás

News image

A lélek szerinti gyógyulás a legnemesebb, mivel nemcsak a test gyógyulását idézi elő, hanem...

Bővebben

A test szerinti gyógyulás

News image

Ha egy test megbetegszik, a gyógyulásra igen sok lehetősége van. Lehetőség van lélek szerinti...

Bővebben

More in: Lelki egészség, Testi egészség

Életmód

Az ünnep

News image

Napjainkban a naptár minden egyes bejegyzésére jut egy, vagy több olyan dolog, amelyről az...

Bővebben

Feng Shui ítélete

News image

Az ember egykor szabad volt és éppen ezért boldog is. A (fél)tudás tette rabbá és...

Bővebben

21 nap

News image

Első indiai utam során történt mindaz, amit elmesélek Nektek. Remélem, hogy hasznos tapasztalat lesz mindannyiótoknak,...

Bővebben

Hajfestés

News image

Naponta találkozom olyan reklámokkal az utcák plakátjain, a kirakatokban, a médiában, amelyek különböző hajfestési technikákat...

Bővebben

More in: Táplálkozás, Sport, szabadidő, otthon, Munka, hivatás, Szépségápolás

Kapcsolatok

A párkapcsolatok sikere

News image

A hamis próféták szerint egy párkapcsolat sikerét a horoszkóp határozza meg, akkor lehet tartós,...

Bővebben

A „keresztény hódítás”

News image

A cím természetesen új fogalom a keresztény szótárban, valójában azt akarja sugallni, hogy miképpen...

Bővebben

Szexuális védelem

News image

Sok hívő ember számára okoz kételyt, hogy eldöntse, bűn-e a szexuális életben a védekezés. Ebben a...

Bővebben

Társkeresés

News image

Tegnap nézem a Fókuszt a TV-ben és számomra nem megdöbbentő hír hangzik el. Magyarország legnagyobb...

Bővebben

More in: Közösségek, Párkapcsolatok, Felebarátság, Család

Napi bölcsesség

A szeretetért és kegyelemért egyetlen adósságod van csupán, a hála. Ugyanakkor mindezekért te még ezt sem várhatod el, ha boldog akarsz lenni. A te jutalmad ne legyen más, mint az öröm, hogy segíthettél.

Napi dilemma

Minden nap titkolhatod, hogy mit tettél, és egész életeden átvezet a belső szenvedés, vagy elismered, hogy ki vagy, és szenvedésed lecsökken a jóvátétel idejére.

Ember (ördögi) játszmája PDF Nyomtat Email
Írta: Administrator   
2011 április 12. (kedd) 12:27

Az emberben lévő félelmek, nagyon sokféle emberi játszmát hívnak életre, amellyel az ember takargatja gyengeségét és igyekszik fenntartani azt a képet, amelyet illúziója alkotott.  A játszmákat folytató emberek persze nem tudják, hogy ők ilyen játszma szereplői, mert az illúzió mestere tökéletesen megtévesztette őket. A legfontosabb emberjátszmákat ismertetem most veletek, hogy megismerjétek, mi a helyes és mi nem.

A felszabadulástól való félelemmel küszködő emberek legnagyobb játszmája a szabálygyártás. Az ilyen ember önmaga számára is betarthatatlan regulákat gyárt és annak betartását szigorúan számon kéri környezetétől. Szabályai igen sokrétűek lehetnek, gyakran hivatkozik arra, hogy "szükséges a rend". Ennek megnyilvánulása lehet a túlzott rend és tisztaságmánia, a katonás fegyelem, erős szokásjogok, a túlzott merevség a kapcsolatokban, munkában. A szabadságtól való félelemmel élő ember nem meri kipróbálni az idegen kultúrák ételeit-italait, erősen retteg attól, hogy szembetalálkozzon számára ismeretlen élethelyzetekkel.  A szabálygyártás, mint emberi játszma élő mintája a polgári törvények, amely egy társadalom felszabadulástól való félelmét mutatja. Ide kívánkozik egy megjegyzés, hogy Isten ígéretében szereplő mennyországban, nincsenek törvények, mert a tudás által, minden lény felismerte, hogy a félelem és az abból fakadó bűn helytelen. A szabálygyártás a felszabadulási folyamat hiányossága.
A felelősségtől való félelem legnagyobb játszmája a hárítás. Az ember, aki ezzel a félelemmel él, soha el nem ismerné, hogy tévedett, hogy tudatlan volt, vagy csak egyszerűen helytelenül, félelemből cselekedett, hanem annak felelősségét a környezetére, a többi emberre hárítja. A hárítás megnyilvánulásaiban meg tudjuk különböztetni az ok áthárítására törekvő embert (nem én tettem; ő biztatott, stb.), illetve a következmény áthárítására (a felelősség megosztására) törekvő embert (de nem csak én voltam; mások is azt mondták, értetek tettem, stb.). A hárítás eggyé válási folyamat hiányossága.
Az önmagam kifejezésétől való félelem legnagyobb játszmája a szerepjátszás. Ezzel a félelemmel élő ember megtanulja a közösségi, társadalmi elvárásokat és azok szerint játssza az életet, mint egy szerepet. Megtanulja mi az illendő a táplálkozásban és úgy táplálkozik, akkor is, ha önmagában nem úgy tenné (pl.: nem késsel, villával). Megtanulja könyvekből, fórumokból milyen jó férjnek, vagy feleségnek lenni és aszerint él, megtanulja milyen szülőnek lenni, és eljátssza azt a szerepet is. Mindeközben az ilyen ember elfelejt önmaga lenni, és nem éli meg az életet úgy, ahogy ő szeretné, hanem folyamatosan váltogat a szerepei között. A legfeltűnőbb megnyilvánulásait ennek a játszmában a celebek között találod. A szerepjátszás a (ön)megosztási folyamat hiányossága.
Az el nem fogadástól való félelemmel küzdő ember játszmája a megfelelés. Az ember, aki más emberek figyelmére éhes, aki folyton bizonyítani akar, aki mindig versenyben áll a világgal (kinek van nagyobb, drágább, szebb, stb.) az biztosan ennek a félelemnek a hatása alatt áll.  Aki képes indokolatlanul feladni, félretenni elveit, hogy elismerjék, szeressék, abban ott él az el nem fogadástól való félelem. Ennek a félelemnek is népes tábora van, megtalálhatod az  exhibicionista hajlamú emberekben. Az ilyen emberek a te és egymás figyelméből merítenek erőt az élethez, nem hiába vár legtöbbjükre depresszió, esetleg öngyilkosság, amikor a csillogás alábbhagy. A megfelelés az elfogadás, azonosulás folyamatainak hiányossága.
A fájdalomtól való félelem legnagyobb játszmája a vetítés. Az ember, aki fél a fájdalomtól erősen hajlamos a saját tapasztalatai által történő általánosításra, illetve (legtöbbször rosszindulatú) feltételezésekre, és az ezekből származó fájdalmakat kivetíti a környezetére, a többi emberre. Az ilyen ember legtöbbször a saját meg nem oldott problémáiról beszél úgy, mintha az a másik ember problémája lenne, illetve a másik emberben az ő általa meg nem oldott konfliktusokat véli felfedezni. A vetítés a megismerési, tanulási folyamat hiányossága.
A szexualitástól való félelem (nemiségtől, nemi jellegtől való félelem) legnagyobb játszmája a figyelemfelhívás. A figyelemfelhívás lényege, hogy az ember elé megy annak, hogy a másik nemnek szemet szúr-e, vagy sem az ő jelenléte, inkább különféle figyelemfelhívó eszközökkel erősíti a saját nemiségének jegyeit. Az ilyen félelemmel élő embernek folyton szüksége van arra, hogy a másik nem figyelmét felhívja magára és ezért a legkülönfélébb trükkökhöz folyamodik (nőknél: hajfestés, rúzs, körömlakk, stb.; férfiaknál tetoválás, testépítés, stb.). Ez a fajta megnyilvánulás nem csak az ellenkező nem jelenlétében érvényes, a férfiak egymás között is bizonygatják maguknak, hogy mennyivel férfiasabbak társaiknál, s a nők is hasonlóan teszik ezt. Ha nem hiszitek, figyeljétek meg, hogy miként versenyeznek a férfiak, hogy kinek van jobb autója, ki sportol különlegesebb sportot, vagy kinek van jobb állása. A nőknél ugyanez a verseny a hajviseletben, az öltözködésben és egyéb apróságokban rejlik. A figyelemfelhívás, az az a megkülönböztetés a kapcsolatteremtési és fenntartási folyamat hiányossága.
Az anyagi világtól való félelem (szegénységtől, gazdagságtól, stb.) legnagyobb játszmája a verseny. Egy félelem nélküli társadalom az igazságos munkamegosztáson és  szükséglet alapú elosztáson alapul. E félem következtében azonban az ember folyamatosan versenyszerű küzdelmet folytat az anyagi javakért, az élelemért és más szükségletekért, sőt a szükségleteken felüli javakért is. A verseny legismertebb hozadéka a felhalmozás és birtoklás, mivel a birtoklás maga is az anyagi félelmek eredménye. A verseny játszma a bizalomépítési folyamat hiányossága.
A mennyek országában, a felszabadult tudatú lénynek nincsen szüksége ilyen játszmákra. A verseny, a megkülönböztetés, a vetítés, a megfelelés, a szerepjátszás, hárítás, szabálygyártás játszmáiban van egy közös tulajdonság: mindegyikben hiányos a szeretet, az igazság, az erkölcs és a béke is. Éppen ezért mondta egykor egy híres tanító: "ezen a Földön a Sátán az úr".  Hogy mi ezekre a játszmákra a gyógyír? A versenyre a bizalom, a megkülönböztetésre az őszinte kapcsolat, a vetítésre a megismerés, a megfelelésre az elfogadás (azonosulás), a szerepjátszásra az önmagam őszinte kifejezése, a hárításra a felelősségvállalás, a szabálygyártásra az eggyé válás.
Utolsó frissítés: 2011 május 29. (vasárnap) 10:40
 

Napi figyelmeztetés

Vigyázz/ Ne attól félj, ami megtörténhet veled, hanem attól, hogy a félelmed miatt közben elfelejtesz boldoggá lenni. Ha megsértenek, ha elhagynak, ha bántanak, csak ideig-óráig fáj. Ha jó előre félsz, az lehet egész életedben fájni fog. Ha nem ismered a jövőt, minek szenvedésre ítélned magad?

Téves mondások

Előbb megtanítom neked, hogy milyen gonosz vagy, azután megtanítom neked, hogyan válhatsz szentté. Ezt azért teszem, hogy soha többé meg ne tévesszen senki. Aki ismeri a gonoszt és ismeri azt, ami szent, mindent tud az életről.