Ma 2024. március 19., kedd, József és Bánk napja van. Holnap Klaudia napja lesz.

Szavazás

Szerinted, a hívő emberek korlátoltabban élnek embertársaiknál?
 

BELÉPÉS

Lelki élet

Keresztény tabuk

News image

  Nem csak a keresztényeknél, hanem más vallásoknál is megfigyelhető, hogy vannak témák, amiről erkölcstelenség...

Bővebben

Az ige

News image

Keresztény gyülekezetben igen gyakran használt szó, az „ige”. A Biblia szavait nem csak a...

Bővebben

A mi Bibliánk

News image

Már meg sem lepődök, amikor egy állítólagos istenhívő ember a Biblia hitelességét, tartalmát vonja...

Bővebben

Keresztény csapda

News image

Minden vallásnak megvan a maga gyengesége. Vannak olyan vallások, amelyek a kereszténységnél jóval több...

Bővebben

More in: Lelki utak, Téveszmék, Bizonyosságok, Gyógytanácsok, Ördögi játékok

Egészség

A gyógyító megbocsátás

News image

A legtöbb ember fejében a megbocsátás szó kapcsán olyan ember jut eszébe, akire haragszik,...

Bővebben

A gyógyító ima

News image

Amikor az ember megbetegszik, gyakran Istenhez fordul segítségül. Van, akinek meghallgattatik és van, és...

Bővebben

Lélek szerinti gyógyulás

News image

A lélek szerinti gyógyulás a legnemesebb, mivel nemcsak a test gyógyulását idézi elő, hanem...

Bővebben

A test szerinti gyógyulás

News image

Ha egy test megbetegszik, a gyógyulásra igen sok lehetősége van. Lehetőség van lélek szerinti...

Bővebben

More in: Lelki egészség, Testi egészség

Életmód

Az ünnep

News image

Napjainkban a naptár minden egyes bejegyzésére jut egy, vagy több olyan dolog, amelyről az...

Bővebben

Feng Shui ítélete

News image

Az ember egykor szabad volt és éppen ezért boldog is. A (fél)tudás tette rabbá és...

Bővebben

21 nap

News image

Első indiai utam során történt mindaz, amit elmesélek Nektek. Remélem, hogy hasznos tapasztalat lesz mindannyiótoknak,...

Bővebben

Hajfestés

News image

Naponta találkozom olyan reklámokkal az utcák plakátjain, a kirakatokban, a médiában, amelyek különböző hajfestési technikákat...

Bővebben

More in: Táplálkozás, Sport, szabadidő, otthon, Munka, hivatás, Szépségápolás

Kapcsolatok

A párkapcsolatok sikere

News image

A hamis próféták szerint egy párkapcsolat sikerét a horoszkóp határozza meg, akkor lehet tartós,...

Bővebben

A „keresztény hódítás”

News image

A cím természetesen új fogalom a keresztény szótárban, valójában azt akarja sugallni, hogy miképpen...

Bővebben

Szexuális védelem

News image

Sok hívő ember számára okoz kételyt, hogy eldöntse, bűn-e a szexuális életben a védekezés. Ebben a...

Bővebben

Társkeresés

News image

Tegnap nézem a Fókuszt a TV-ben és számomra nem megdöbbentő hír hangzik el. Magyarország legnagyobb...

Bővebben

More in: Közösségek, Párkapcsolatok, Felebarátság, Család

Napi bölcsesség

Arról ismered meg a hitetlen embert, hogy háborog, mint a felkorbácsolt tenger, de az igaz hívő olyan, mint a háborítatlan tó vize, mert hitében megnyugvást talál.

Napi dilemma

Minden nap titkolhatod, hogy mit tettél, és egész életeden átvezet a belső szenvedés, vagy elismered, hogy ki vagy, és szenvedésed lecsökken a jóvátétel idejére.

Az ünnep PDF Nyomtat Email
Írta: Administrator   
2011 június 03. (péntek) 14:25

Napjainkban a naptár minden egyes bejegyzésére jut egy, vagy több olyan dolog, amelyről az emberek szeretnének megemlékezni. Vannak a keresztény ünnepek, az államalapításnak, a munkának, a gyermekeknek ünnepe, nem is beszélve a világnapokról.

Az embereknek szüksége van az önmaguk ünneplésére is, ezért van ünnepe a születésnapnak, és van a névnapnak is. Sok ezer embert láttam már, hogy képmutatóan felköszöntik ilyenkor az ünnepeltet, lehet egy-egy ajándék is átadásra kerül ilyenkor, sőt előfordul a közös buli, de soha nem láttam még igazi ünnepet.

A tv-ben látom, hogy húsvét táján néhány jól képzett riporter kimegy az utcára megkérdezni az emberektől, hogy mit is ünneplünk. Kíváncsian várom, hogy mi lesz a kérdésre a helyes válasz. Nem az a megdöbbentő, hogy az utca embere nem mindig tudja, sőt az sem, hogy a riporter tévesen tudja, a megdöbbentő az, hogy az egyház sem helyesen adja meg rá választ.

Húsvét eredetileg nem Krisztus feltámadásának ünnepe, ahogy azt tartják sokan, bár az is tény, hogy ha valakinek az Krisztus feltámadásának ünnepli, azzal nem lehet vitatkozni. A pászka misztérium került megerősítésre azon a napon, de a pászka ünnepét Isten az Egyiptomból való kivonulás után hagyta az emberre. Gyakorlatilag egyetlen ünnepet parancsolt Isten, annak is célja volt.

A parancs így szólt: „azon a napon emlékezzél meg, hogy erős kézzel szabadított meg az Úr”. Természetesen adott még egy csomó „emlékeztetőt”, amelyhez az ünnep köthető (pl.: páska evés), de Istennek az volt a célja, hogy ne csak az élő nemzedék, hanem annak utódai is higgyenek majd abban, hogy Istenben minden lehetséges, s az ünnep által ezt a tudatot adják át az idősebbek a fiatalabbaknak. A megemlékezések a tíz csapásra, a tenger kettéválasztására, a csodás honfoglalásra erőt adnak az embereknek, hogy higgyenek: Istennek az is lehetséges, ami az embernek nem. Isten tehát nem önző szándékkal ünnepeltette magát, hanem az emberért, hogy hite legyen benne.

Krisztusnak azért kellett ezen az ünnepen meghalni, hogy megerősítse a korábbi célt. Istenben a feltámadás is lehetséges. Az ünnep célja tehát nem az ajándékozás, az eszem-iszom, hanem annak tudatosítása, hogy az ember levetheti korlátait az Istenben való hit által. Ha Krisztust ma megkérdenéd, hogy mit kell ünnepelni, én biztos vagyok benne, hogy nem azt felelné, hogy a születésnapját, vagy bármilyen egyéb tettét. Meggyőződése, hogy nem akarná ünnepelni a szenteket és semmilyen szakmát. Ő azt mondaná, hogy ünnepeld Isten mindenhatóságát, és az ünnepen add át a hitet a gyermekeidnek.

Az emberiségen nem az segít, hogy mindent ünnepel, amit a különböző érdekcsoportok kilobbiztak, hanem az, hogy folyton megemlékezik a célról, ahova tart és szívébe zárja az információt, hogy Istenben nincs lehetetlen.

Az ördög igyekszik lerontani Isten munkáját. Egy nagy ünnep helyett millió kicsit parancsol szentnek és tiszteletre méltónak tűnő emberek által, hogy az ember ne emlékezzen Isten nagyságára, hogy figyelmét lekössék haszontalan dolgok. Istent azonban nem lehet lóvá tenni, meg fog emlékezni az utolsó ígéretéről is és a csodák-csodájával menti ki azokat, aki csak benne hittek, csak benne reméltek. Az elragadtatás lesz Isten munkájának tetőpontja, a hívők elnyerik jutalmukat, akik pedig az ördögben hittek ámulnak majd, és siratják azt, mai elveszett.

Utolsó frissítés: 2011 június 24. (péntek) 08:29
 

Napi figyelmeztetés

Vigyázz! A hit nem vak, nem süket és főleg nem tehetetlen. Aki nem keresi az igazságot, az meg sem találja, aki pedig nem találja azt, igaz ember nem lehet.

Téves mondások

Arról ismered meg a hitetlen embert, hogy háborog, mint a felkorbácsolt tenger, de az igaz hívő olyan, mint a háborítatlan tó vize, mert hitében megnyugvást talál.